Slovo jednatele – zima 2024

| Vyšlo v Střecha Speciál Revue 70

Vážení čtenáři,

máme za sebou výživný rok 2023. Znamenal pro nás zpomalení, stabilizaci, uklidnění. Ve STAV-INVESTu jsme se tento rok rozhodně nenudili.

Tento rok jsme hodně digitalizovali a automatizovali, a to v duchu hesla: „Všechno, co za nás může udělat počítač, ať dělá počítač“. Snadno se to řekne, ale je za tím schovaná spousta nevděčné mravenčí práce. Jedním z pěkných výsledků je vylepšení logistiky. Tento rok už za nás stroj bude predikovat, kolik zásob máme objednat. Ušetří nám mraky času, sníží skladové zásoby, ale to důležité přitom zůstane na skladě.

Množí se kyberútoky. I naše firma byla dvakrát terčem útoku. I když jsme byli na takovou eventualitu připraveni, byla to velmi nepříjemná zkušenost a obrovský stres pro všechny. I na fyzické osoby je cíleno daleko více útoků a podvodů. Prosím, buďte opatrní.

Koncem roku skončil můj otec v roli jednatele a dokončujeme tak generační výměnu ve vedení. Jeho příběh si můžete přečíst na dalších stránkách.

Pro naši zemi znamenal rok 2023 vesměs uklidnění. Odezněly ty nejhorší šoky ze všech strastí v podobě covidu, inflace a válek. Válka na Ukrajině sice Evropu změnila na dlouhé roky, možná i desetiletí, ale pominula akutní uprchlická krize. Stabilizoval se trh energií – Evropa se úspěšně přeorientovala na nové zdroje a další svetry na zimu jsme kupovat nemuseli…

Dostupnost materiálů se výrazně zlepšila. Postupně se dostala zpátky do normálu, na který jsme byli zvyklí. Odpadlo nám také neustálé přeceňování a aktualizování nabídek.

Už taky nemáme zakázáno chodit ven. A to přesto, že počet nakažených covidem je podobný, jako byl v posledních dvou letech. Analýza spodních vod, která se ukázala být poměrně přesnou metodou měření promoření covidem, mluví jasně. Množství covidu ve vodě se moc neliší.

Inflace už zpomaluje také. Meziročně jsme aktuálně na hodnotě kolem 7 %. Od konce roku 2019 to však znamená zdražení celkem o 35 %. Je to obrovský nárůst, který nás negativně ovlivnil všechny. V segmentu střech bylo zdražení ještě markantnější – cena za m2 krytiny vzrostla za těchto 5 let dokonce o celých 55 %.

Rok 2024 nečekáme příliš dobrý. Ale také ani příliš špatný. Podle statistického úřadu se inflace vrátí ke 3 %, takže cenové rodeo by opravdu mělo skončit.

Ani nezaměstnanost dramaticky neporoste, očekává se do 4 %.

Ano, čekáme ochlazení trhu. Ale rozhodně ne tak dramatické a náhlé, jako v roce 2008. Bude samozřejmě opět více poptávek, méně objednávek a větší tlak na cenu. Střešní segment se však díky rekonstrukcím nepropadne tak hluboko jako všeobecné stavebniny, které jsou více závislé na novostavbách.

Doba horečného stavění, kdy nám padaly zakázky samy do rukou, je tedy za námi. Čeká nás všechny práce v režimu, na který jsme byli zvyklí před jejím nástupem.

Přeji všem do nového roku, aby Vám práce šla od ruky a byl dostatek zakázek pro všechny.

Za STAV-INVEST zdraví Vratislav Kroc

Vratislav Kroc ml.

STAV-INVEST