Rozloučení…

| Vyšlo v Střecha Speciál Revue 70

Ing. Vratislav Kroc, zakladatel firmy STAV-INVEST, končí po 31 letech svoji kariéru ve firmě, jejíž vedení nyní předává nejstaršímu synovi Vratislavovi. V rozhovoru nám prozradil, jak se mu z nuly podařilo vybudovat stabilní firmu, která v současnosti zaměstnává 64 pracovníků ve 4 pobočkách v Praze a okolí.

Co bylo impulzem k založení firmy STAV-INVEST?

V roce 1991 jsem na veletrhu v Německu potkal zajímavého člověka – tehdejšího šéfa Dachdecker Einkauf Süd. Ten mě po nějaké době pozval na návštěvu do Mannheimu, kde jsem měl možnost prohlédnout si, jak to u nich funguje. Zalíbilo se mi to natolik, že jsem se v roce 1992 rozhodl ve spolupráci s německým Dachdeckerem založit firmu také u nás v Česku. Němci nám tenkrát půjčili 200 000 západních marek, které jsme investovali do naší první provozovny v Plzni. Tak vznikla firma STAV-INVEST...

Co Vás tenkrát v Německu nejvíc oslovilo?

Líbilo se mi tam všechno a dodnes tam každý rok rád jezdím. Síť prodejen už tehdy byla vybudovaná velmi velkoryse. V tu dobu jsem už taky měl k oboru vytvořený osobní vztah. V roce 1984 jsem totiž koupil rozestavěný rodinný dům a vlastními silami jsem ho dodělával. Na začátku 90. let jsem také uvažoval tak, že střechařina je a vždy bude perspektivním oborem. Každý dům přeci potřebuje střechu!

Jak se první pobočce dařilo?

Dařilo se nám dobře. Tehdy jsme v Plzni rozjeli dovoz a prodej v té době unikátních výrobků asfaltových pásů od výrobců IKO a Vedag. V Plzni se nám dařilo, prodeje rostly, a tak jsme se v roce 1995 rozhodli založit naši první pobočku v Praze. V té jsme fungovali do roku 2000.

Jak to bylo dál?

Roku 2000 jsme v původních prostorech dostali výpověď a já jsem zoufale hledal novou lokalitu. Nakonec jsem ji našel zde – v areálu dnešní kbelské provozovny na Praze 9. Tehdy tady ale nebylo nic kromě zpevněné půdy. Vše jsme si jako majitelé pozemku museli vybudovat sami.

Slavnostní otevření první provozovny na Klíčově (1995)

Jak se Vám to povedlo?

Nám se tenkrát podařilo pozemek, který spadal pod vojenskou správu, výhodně odkoupit. Tato krásná provozovna vznikla z rozložené ocelové haly a z kontejnerů vyřazených z provozu elektrárny v Prunéřově. Výstavbu haly jsme už tenkrát byli schopni pokrýt z vlastních prostředků. Firmě se pak úspěšně dařilo dál. Stále jsme rostli, otvírali jsme nové pobočky a nabírali jsme nové lidi. Mimochodem, na ty jsme měli od začátku obrovské štěstí.

V čem podle Vás spočíval úspěch?

Faktorů bylo určitě více. Například se nám v mezičase podařilo najít nový objekt na opačném břehu Vltavy – v Řeporyjích, což byla strategicky výhodná a dopravně dobře přístupná lokalita. Nic z toho by samozřejmě nebylo možné bez velkého úsilí a času, který jsem budování firmy věnoval. A jak už jsem zmiňoval, úspěch firmy stál také na kvalitních lidech. To bylo naše velké štěstí. V roce 1996 k nám například nastoupil kolega Jirka Hlom – tehdy ještě na pozici obchodního zástupce. Odtud se postupem času vypracoval na pozici obchodního ředitele. Dnes je z hlediska přínosu pro firmu tím nejdůležitějším člověkem.

Kromě firmy STAV-INVEST vznikla ještě dceřiná společnost Střechy Praha. Jaký s ní byl záměr?

Tuto firmu jsme založili společně s konkurenční firmou PRVNÍ CHODSKÁ v roce 1999. Tehdy se také konala první výstava Střechy Praha. Mít svůj vlastní veletrh zaměřený na střechy nám přišlo jako dobrý nápad. Byl to marketingový nástroj – na vlastním veletrhu vystavujete dle vlastních pravidel. Zároveň nám to pomohlo posilnit naši pozici na trhu. Výstava se od té doby koná každoročně v únoru, kdy žádná podobná akce neprobíhá. To je pro nás také výhodné.

První výstava Střechy Praha (1999)

Další zajímavou organizací, v níž figurujete, je Střecha Speciál, která sdružuje čtyři stejně zaměřené firmy…

Byl jsem společně s dalšími u vzniku tohoto sdružení, které bylo založeno se záměrem vytvořit dostatečně silnou strukturu, která bude konkurovat ostatním silným hráčům na trhu. Díky sdružení jsme byli schopni propagovat myšlenku specializovaného prodeje kvalitních produktů na střechy. Dnes má Střecha Speciál také vlastní produktovou řadu asfaltových pásů ROOFSPECIAL.

Vaše působení ve STAV-INVESTu se chýlí ke konci. S jakou náladou a pocitem po 31 letech věnovaných firmě odcházíte? 

Odcházím v situaci, kdy jsme za rok 2022 měli nejlepší hospodářský výsledek za celou historii existence firmy. Očekáváme, že rok 2023 bude také velmi úspěšný. Z toho mám samozřejmě velikou radost.

Podělíte se s našimi čtenáři o své další plány?

Mojí největší zálibou je cestování. Díky našim dodavatelům jsme navštívili velkou spoustu zemí po celém světě. Pokud to zdraví umožní, chci v cestování pokračovat. S manželkou také vlastníme byt ve Španělsku, kam velmi rádi a pravidelně jezdíme. Ale ruce do klína neskládám ani pracovně. Mám v plánu realizovat na kladenské pobočce ještě jeden projekt. Na střeše kbelské pobočky už se nám podařilo vybudovat fotovoltaickou elektrárnu, která nám do budoucna zajistí úplnou nezávislost na dodávkách elektřiny. Totéž mám v plánu provést také na kladenské pobočce. Díky tomu bychom ještě více šetřili naše prostředky.

Co byste závěrem STAV-INVESTu popřál do dalších let?

Firmě přeji, aby se jí nadále dařilo, a to i za ztížených podmínek, které ji čekají. Nehledě na situaci na trhu máme stále velmi dobré výsledky a mým přáním je, aby to tak zůstalo.