Milí čtenáři

| Vyšlo v Střecha Speciál Revue 72

KOHO TATO SITUACE PÁLÍ?

Zkušení řemeslníci mají práce dost. Kvalitních firem je nedostatek, takže pokrývači na zakázkách většinou slušně vydělávají. Často zvolnili, případně pustili část zaměstnanců, nepřetěžují se. Rozumím tomu a jako řemeslník v pokročilejším věku bych se nechoval jinak.

Hůře je stavebním firmám zaměřeným na novostavby a výrobcům a obchodníkům, kteří jsou dimenzovaní na vyšší než aktuálně prodávané objemy. Nějak jsme si poradili, ale optimální to stále není.

JAKÉ JSOU PŘÍČINY?

Jsou povolanější než já, proto jen stručné shrnutí jako „nabídka“ možných důvodů: Stále ještě příliš vysoké sazby hypoték. Názor části stavebníků (bohužel přiživovaný i médii), že „výrobci/obchodníci/ realizátoři jsou drazí“ – a proto se stavbou vyčkávají. Nový stavební zákon a digitalizace – dlouhodobě snad pomohou, ale zatím zdržují…

CO MŮŽEME UDĚLAT?

Produktivita: 

I když se poptávka oživí, narazí na nedostatek řemeslníků. Musíme tedy přemýšlet o řešeních šetřících práci, zrychlujících tempo výstavby. Třeba CNC krovy jako stavebnice. Možná jsou to v jistém ohledu i „taškoplechy“ (a/i proto jsou v posledních letech v kurzu?). Cokoli, díky čemu zvládnete střech udělat víc.

Kapacita realizátorů: 

Uvidíme, kolik vznikne nových firem, hladových po vysokém tempu a úspěchu. Můžeme v to doufat, ale pravděpodobné to není. Stejně jako příliv pracovníků z ciziny. Pokud kdokoli můžeme podpořit mladé v zájmu o řemeslo, udělejme to. Když budou svou práci dělat poctivě, bude jim řada vysokoškoláků (nejen) z humanitních oborů jejich životní úroveň moct jen závidět. 

Není-li dost realizátorů, budou výrobci i obchodníci hledat, jak potřebný objem prodat jinak. A trh se bude měnit. Ať už to obnáší snížení ceníkových cen i úrovně slev, jak to udělal třeba Velux, nebo přivírání nůžek mezi slevami pro realizační firmy a pro investory. Některé z těchto trendů se nám nemusí zamlouvat, ale i přes naši snahu je nejde úplně zastavit.

Cenová úroveň: 

Někteří výrobci ve snaze probudit poptávku razantně zlevnili, jiní to udělat nechtějí, nebo kvůli nákladům nemohou. Nechci nikoho soudit. V celém řetězci od výroby materiálu, přes jeho logistiku a prodej, až po samotnou realizaci střech, musíme všichni usilovat o efektivitu, ale zároveň každý s přidanou hodnotou má generovat nějaký spravedlivý zisk. A každý z nás ať to dělá, jak nejlépe umí. 

Jen prosím nepodporujme „zlevňování“ pro stavebníky postavená na klamání nebo neuvádění informací ohledně kvality. Například plechové krytiny tloušťky 0,45 mm a menší, nebo hrátky s výklady norem a tolerancí. To není něco, co by do výbavy solidního a férového střechaře mělo patřit.
I když se všechny bolístky na našem trhu rychle nevyřeší, věřím, že alespoň dílčí zlepšení se ještě letos dostaví. Jako tým Střechy speciál pro to uděláme maximum.

Přeji vám úspěšnou druhou polovinu sezony.

Zdeněk Zábranský

PRVNÍ CHODSKÁ