Dřevěné příhradové vazníky

| Vyšlo v Střecha Speciál Revue 72

Stavíte nový dům nebo plánujete rekonstrukci střechy? Jedním z klíčových rozhodnutí, které budete muset učinit, je volba mezi tradičním nebo CNC krovem a moderními dřevěnými příhradovými vazníky se styčníkovou deskou. Každá z těchto možností má své výhody a nevýhody. Proto je důležité porozumět jejich rozdílům a zvážit, která z nich je pro váš projekt vhodnější.

Co jsou dřevěné příhradové vazníky?

Dřevěné příhradové vazníky jsou samostatně navržené a staticky posouzené nosné konstrukce, které podporují střešní plášť a většinou vynáší stropní podhled. Jedná se konstrukční prvky vyrobené z kalibrovaného, vysušeného řeziva třídy S4S, které není třeba chemicky ošetřovat proti dřevokazným houbám, plísním nebo hmyzu. Prvky jsou spojeny ocelovými styčníkovými deskami s prolisovanými trny. 

Vazníky jsou většinou navrženy tak, aby byly lehké, pevné a snadno se instalovaly. Díky své konstrukci dokáží přenášet zatížení střechy na nosné zdi a zároveň poskytovat dostatečný prostor pro zateplení a další instalační prvky. Konstrukční uspořádání, statický návrh a výrobní dokumentace musí splňovat platné normy ČSN EN.

Kdy zvolit vazníky a kdy krov?

1. Vazníky jsou ideální volbou pro:

Rychlou výstavbu: Prefabrikace vazníků umožňuje rychlou montáž střechy, což šetří čas a náklady.

Velké rozpony: Vazníky dokážou překlenout velké vzdálenosti bez nutnosti použití podpůrných sloupů, což umožňuje větší flexibilitu při návrhu interiéru.

Jednoduché tvary střech: Vazníky jsou nejvhodnější pro sedlové, pultové nebo valbové střechy s jednoduchým tvarem.

Nižší náklady: Vazníky jsou obecně levnější než tradiční krovy.

2. Krovy jsou vhodnější pro:

Složité tvary střech: Krovy umožňují vytvářet složité tvary střech, jako jsou mansardové, vikýřové nebo obloukové střechy.

Větší úložný prostor: Krovy poskytují více prostoru pro půdní vestavby nebo úložné prostory.

Tradiční vzhled: Pokud preferujete tradiční vzhled domu, krov může být lepší volbou.

3. Při rozhodování mezi vazníky a krovem je třeba zvážit několik faktorů:

Typ střechy: Jaký tvar střechy plánujete?

Rozpočet: Jaký je váš rozpočet na výstavbu střechy?

Časový harmonogram: Jak rychle potřebujete střechu postavit?

Estetické preference: Jaký vzhled střechy preferujete?

Instalace dřevěných příhradových vazníků

Instalace vazníků by měla být vždy provedena kvalifikovanými odborníky. Správná instalace je klíčová pro zajištění bezpečnosti a stability střechy.

Vazníky bez chemie

Zapomeňte na chemické impregnace a objevte krásu a funkčnost přírodních materiálů. Používání chemických impregnačních prostředků na dřevěné konstrukce může mít negativní dopady na životní prostředí a vaše zdraví. Chemikálie používané při impregnaci dřeva mohou narušovat přirozené vlastnosti dřeva, čímž snižují jeho dlouhodobou odolnost a estetický vzhled.

S vysušeným řezivem třídy S4S, které k výrobě příhradových vazníků v TESARIU používáme, není potřeba chemická ochrana proti dřevokazným houbám, plísním nebo hmyzu. Tím šetříte nejen životní prostředí, ale také vaše zdraví.

Šest hlavních výhod příhradových vazníků tesario:

Vysušené řezivo třídy S4S: Záruka kvality a dlouhé životnosti bez nutnosti chemického ošetření.

Tvarová přesnost, stálost a pevnost: Precizní zpracování a kvalitní materiály zajišťují stabilitu, odolnost a dlouhou životnost celé konstrukce.

Zdravotně nezávadné přírodní materiály: Dřevo je přirozeně prodyšné a vytváří příjemné klima v interiéru. Používáním přírodních materiálů, které jsou zdravotně nezávadné, chráníme nejen zdraví pracovníků, ale i konečných uživatelů budov, ve kterých jsou vazníky instalovány.

Statická spolehlivost: Konstrukce jsou navrženy s ohledem na maximální bezpečnost a odolnost vůči zatížení. To je zásadní pro bezpečnost a stabilitu staveb.

Vysoká konstrukční variabilita: Vazníky se přizpůsobí vašim individuálním požadavkům a tvaru střechy. Jsou vhodné pro různé typy střech a staveb, což z nich činí univerzální řešení pro architekty a stavebníky.

Rychlá montáž: Prefabrikované prvky umožňují snadnou a rychlou instalaci, což šetří váš čas strávený na staveništi, peníze a urychluje celý stavební proces.

Dřevěné příhradové vazníky se styčníkovými deskami představují ideální volbu pro ty, kteří hledají spolehlivé, ekologické a zdraví nezávadné stavební řešení. Díky své lehkosti, pevnosti a snadné instalaci jsou ideální volbou pro mnoho stavebních projektů. Pokud však plánujete složitější tvar střechy nebo preferujete tradiční vzhled, CNC krov může být lepší alternativou.

Nezáleží na tom, kterou možnost zvolíte, důležité je pečlivě zvážit všechny faktory a poradit se s odborníky, aby vaše střecha byla bezpečná, funkční a esteticky přitažlivá.

Pavel Slováček

PRVNÍ CHODSKÁ