Dotace v roce 2024

| Vyšlo v Střecha Speciál Revue 70

Při prognózách ekonomiky v roce 2024 vychází nejhorší bilance pro stavebnictví. V segmentu střech situaci zcela jistě výrazně vylepší dotační tituly, které jsou nově upraveny pro ještě širší okruh žadatelů. Hovoříme o oblíbeném programu Nová zelená úsporám Light, který byl pro velký zájem před koncem roku zcela vyčerpán.

Úspěšný program pro seniory a domácnosti s nižšími příjmy loni uspokojil 50 tisíc žadatelů částkou bezmála 6 miliard korun. Po krátké přestávce byl s dalším tří miliardovým vkladem znovu spuštěn 17. ledna 2024. Škála podporovaných opatření zůstala stejná, zpřesněny ale byly některé podmínky, které mají především seniory ochránit před instalací nekvalitních výrobků s minimálním efektem úspory.

Nová zelená úsporám Light nabízí dotace na rychlé a snadno realizovatelné renovace zahrnující zateplení fasády, podlahy, střechy, stropu, výměnu oken a vchodových dveří a instalaci solárních systémů na ohřev vody. Peníze jsou žadatelům vypláceny zálohově předem a mohou pokrýt až 100 % vynaložených nákladů. Dobře nastavené parametry dotace zajišťují dostupnost finančních prostředků pro domácnosti, které by z finančních důvodů nedosáhly na standardní program Nová zelená úsporám.

Dotace byla doposud určena pro příjemce starobního důchodu, pro lidi se třetím stupněm invalidity a pro domácnosti pobírající příspěvek na bydlení. Nově se okruh oprávněných příjemců dotace rozšiřuje o rodiny, které pobírají přídavky na děti. Protože však nepobírají příspěvek na bydlení, nemohli si až dosud o dotaci zažádat. To se teď mění. Série opatření v podobě zateplení, výměny oken, dveří nebo investice do solárního ohřevu vody, se kterou jim může až ze 100 % pomoci tento dotační program, bude pro tyto rodiny výraznou úsporou nákladů za energie na dlouhé roky dopředu. Žadatelé mohou čerpat až 150 tisíc korun na zateplení zahrnující i výměnu oken a vchodových dveří a 90 tisíc korun na instalaci systému na solární ohřev vody s novou akumulační nádrží (bojlerem), nebo 60 tisíc korun na systém bez nové akumulační nádrže.

ZKRÁTKA NEPŘIJDOU ANI BYTOVÉ DOMY

Podpora se dále rozšiřuje na byty v bytových domech ve vlastnictví SVJ a bytových družstev. Bude se vztahovat na výměnu oken v těch bytech, ve kterých nebyla okna vyměněna v rámci celkové rekonstrukce domu. Nízkopříjmová domácnost, která neměla dostatek financí a okna tehdy vyměnit nemohla, nyní dostane příspěvek, aby výměnu oken dokončila. Peníze je navíc možné získat formou zálohy předem.

OPRAV DŮM PO BABIČCE

Od loňského září je hodně skloňovaná i dotace Oprav dům po babičce. Ministerstvo životního prostředí ve spolupráci se Státním fondem životního prostředí ČR v roce 2024 k této dotaci nově nabízí výhodný úvěr na spolufinancování komplexního zateplení a dalších úsporných opatření. Úvěr žadatelům zprostředkují finanční instituce s licencí ČNB – tj. stavební spořitelny a banky. Díky tomu se energeticky úsporné bydlení stane dostupnějším pro více domácností.

Úvěry budou úročeny maximálně polovinou úrokové sazby stanovené ČNB a platné v aktuálním období pro úvěry na bydlení. Druhým významným parametrem zvýhodněného úvěru je možnost až dvacetiletého splácení, což se spolu s garantovaným nízkým úrokem projeví zejména v nízkých měsíčních splátkách. Kombinace zálohové dotace a výhodného úvěru pomůže zejména rodinám, které nemají dostatek finančních prostředků na předfinancování projektu.

Program Oprav dům po babičce má lidem pomoci snížit náklady na energie. Díky tomuto impulzu zrychlí tempo renovací v soukromém sektoru. Zvýhodněné úvěry budou spuštěny v únoru a získají je příjemci dotace Oprav dům po babičce na kompletní zateplení domu a další doplňková úsporná opatření, jako jsou obnovitelné zdroje energie, systémy hospodaření s vodou, zelené střechy nebo dobíjecí stanice pro elektromobily. Úvěr pokryje rozdíl mezi způsobilými výdaji a poskytnutou zálohovou dotací.